Šišky s mákem
Šišky s mákem jsou bezpochyby další česká klasika. Patří mezi naše oblíbená jídla. Ideální na oběd či na večeři.
Obecně se dá říci, že dané bramborové těsto můžete využít jak na šišky, tak na klasický bramborový knedlík nebo špalíčky, apod.
Pro bramborové těsto jsem zvolila mouku Schar Farine, která je přímo určena na bramborové těsto nebo těstoviny.
Pokud zvoliíte jinou mouku je možné upravit. Každá bezlepková mouka může sát vodu trochu jinak. Stejně tak vždy trochu záleží na typu brambor a kolik v sobě mají škrobu.
Ingredince
500 g vařených brambor ve slupce
150 – 180 g mouky Schar Farine (dle potřeby, dle podílu škrobu v bramborách) + něco na podsypání válu
(odkaz na mouku Schar Farine zde: )
1 vejce
Špetka soli
Mletý mák
Máslo
Cukr moučka
Postup
Uvaříme si ve slupce brambory, a ještě teplé je oloupeme a rovnou strouháme na jemno na struhadle.
Přidáme vejce, špetku soli a mouku postupně přisypáváme a na vále vše zpracováváme. Suroviny zpracujeme v těsto. Dáme si vařit do většího hrnce jemně osolenou vodu.
Z těsta tvarujeme omoučenýma rukama jednotlivé šišky o délce cca 3 – 4 cm, a rovnou vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 5 min (dle velikosti šišek). Většinou Vám vyplavou na povrch. Vytahuje ideálně naběračkou s dírkami a opatrně, aby se nerozpadly.
Servírujeme s rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem.
Dobrou chuť!