Pečivo,  Recepty

Housky s mákem

Mám velkou radost, že s Vámi mohu tento jednoduchý recept sdílet. Fakt nechápu, proč jsem mouku od Nutrifree nezkusila už dříve :-).
Toto pečivo je za mně naprostý TOP. Chutově mě přijde ještě o chlup lepší než mouka od Schar – Mix Bread. Výsledná chuť je opravdu hodně podobná klasice s lepkem, těsto je jemnější, no prostě paráda.

Na tomto receptu není nic složitého, v podstatě postup při pečení v troubě a kynutí je obdobný jako u receptu na Ošatkový chléb. Akorát s tím rozdílem, že u tohoto receptu není potřeba nechávat tak dlouho kynout a samozřejmě ani péct.

Recept na tyto housky je také bez mléka a vajec, což myslím, uvítáte úplně všichni :-).

Tak pojďte na to!

Ingredience

250 g Nutrifree Mix per pane (směs na bílé pečivo)
10 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
5 g soli
1 malá lžička cukru na kvásek
2 – 3 lžíce oleje
200 ml vlažné vody (včetně trochu vody na kvásek)
mák na posypání

(uvedené množství je na 6 housek)

Postup

Nejrpve si uděláme kvásek – cca 50 ml vlažné vody do ní rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít cca 10 – 15 min.
Poté si navažíme mouku, přidáme sůl a vzešlý kvásek a postupně přiléváme zbytek vlažné vody. Po chvilce zpracovávání ještě přidáme olej. Zpracujeme těsto a necháme odležet, přikryté igelitovým sáčkem cca 30 min. Aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Poté si těsto přendáme na jemně pomučený vál (s moukou vždy šetříme!, lze si pomoct i stěrkou na začátku) a popracujeme, popřekládáme těsto, abychom se zbavily vzduchových bublin.
Poté si těsto rozdělíme na cca 6 částí po asi 80 – 90 g. A z těchto částí vytvoříme housky (pletu z jednoho copu).
Video jak se takový cop plete, najdete na mém Instagramu celiac_veru.
Nebo najdete i kdekoliv na internetu.
Housky dáme na pečící papír na plech, na kterém je budeme péct, ještě přikryjeme utěrkou (nesmí oschnout!) a necháme dokynout ještě cca 15 min.
Mezitím si rozhřejeme troubu na více stupňů – cca 240 a na spod trouby dáme plech, kde budeme lít horkou vodu, abychom vytvořili zapářku.
Housky ještě před tím než dáme do trouby potřeme ze všech stran vodou a posypeme mákem.
Do nahřáté trouby vložíme plech s houskami, můžeme je ještě postříkat z rozprašovace, jestli ho máte, a na spod do plechu nalijeme horkou vodu, aby jsme měli zapářku.
Takto pečeme cca 10 min na více stupňů, poté stáhneme cca na 200 stupňů plech na spodu trouby vytáhneme, a housky dopékáme do zlatova cca ještě 20 min.

Nejlepší jsou samozřejmě ještě trochu teplé a křupavé! 🙂
Dobrou chuť!

Sdílet

6 komentáře

    • celiac_veru

      Dobrý den, záleží co tím přesně myslíte, ale já vždy dřív používala na kynuté pečivo mouku Schaer B Mix, těsto mi přišlo v celku fajn i chutně, ale bylo tužší. Když jsem použila tuto mouku od Nutrifree rozdíl byl hned po prvním soustu! I na pohmat mě právě těsto přišlo po upečení mnohem více měkčí a chuťově opravdu skoro jako lepkové, takže za mně to tuhé není 👍😉

  • Zuzka

    Dnes som ich skusila, ucila sa pliest
    1.davka bola zo schar mix it dunkel (asi 10g) a zvysok (240g) schar mix b
    2.davka len schar mix b

    1.davka takmer ako psenicna muka, co sa prace aj chuti tyka
    2.davka bola hutnejsia, aj to chcelo viac vody a dokonca som nemala dost kvasnic (len 3g suseneho)

    Chutovo su sice dobre obe davky, „lepkacom“ chutila 2.davka viac a za mna ta prva 🙂

    Dakujem za bomba recept

Napsat komentář: Zuzka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *